dissabte, 11 de març del 2023

VALÈNCIA I ELS SET PECATS CAPITALS

 


JOAN FRANCESC MIRA(2003). Purgatori. Edicions Proa. Barcelona.

Joan Francesc Mira és segurament la referència intel·lectual més important que tenim els valencians actualment, és posseïdor d'una àmplia i sòlida formació humanista que es reflecteix al llarg d'aquesta obra que va estar guardonada amb el darrer premi Sant Jordi de novel·la.

Salvador Donat, el protagonista, viu la seua maduresa fent de metge en un petit poble valencià, on s'ha construït el seu paradís, una vegada a la setmana visita un convent de monjos cartoixans i un altre de monges de clausura i viatja sempre en una Harley Davidson, que conserva de quan de jove havia estat de metge a Guinea. Aquesta vida es veu alterada quan el visita el xofer de son germà Josep per comunicar-li que està greument malalt de càncer i que han d'operar-lo de manera immediata.

La relació amb el seu germà, un empresari d'èxit a qui agradava gaudir fins el límit dels plaers de la vida, havia estat escassa perquè es movien en dos mons totalment diferents. A partir d'aquest moment, i com en la Divina Comèdia de Dante, Salvador Donat iniciarà el seu viatge al Purgatori guiat per Teodor Llorens, el xofer del seu germà. Però en aquest cas el Purgatori és la ciutat de València, una València totalment diferent a la que Salvador havia conegut en la seua infantesa, una ciutat on estan presents de manera ostentosa els set pecats capitals, i veurà desfilar per davant del seus ulls el món del poder, dels diners, de la luxúria o de la violència al carrer.

Descobrirà una València on els antics paisatges han estat engolits pels remolins de la construcció sense fre, les velles costums han estat canviades per unes altres suposadament modernes, però cada vegada més deshumanitzades. Veurà que la moderna tecnologia allarga de vegades innecessàriament el sofriment humà, i que els antics temples religiosos han estat substituïts pels grans magatzems. Fins i tot el mateix fet de la mort s'ha convertit en un acte purament burocràtic.

Tots aquests aspectes seran motiu per a la constant reflexió filosòfica, i sovint apareixeran referències als clàssics de totes les èpoques. Això pot fer pensar en una difícil lectura, però no és així, Purgatori és una novel·la el argument de la qual enganxa des del primer moment, un contingut profund i una lectura amena, és una qualitat que des de sempre han tingut les grans obres, i sens dubte aquesta novel·la ho és.

Josep Manuel San Abdón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada