dijous, 2 de març del 2023

ELS RECORDS DE JAUME FERRAN

 


 


JAUME FERRAN(2001). Memòries de Ponent. Edicions 62. Barcelona.

 Els escriptors de l'anomenada "Generación del medio siglo" han estat pròdigs en escriure memòries, així coneixem les d'Alberto Oliart, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral i Josep Mª Castellet. Les últimes són les escrites per Jaume Ferran que va compartir vivències i amistat amb els esmentats anteriorment. Jaume Ferran (Cervera, 1928) és un poeta amb una àmplia obra publicada en castellà. Així mateix ha publicat estudis sobre l'obra de Joan Maragall, Alfonso Costafreda, Lope de Vega i J.V. Foix.

Amb Memòries de Ponent va guanyar el premi Gaziel de biografies i memòries l'any 2000, és el primer llibre que publica en català, seguint el consell que li va donar el seu pare poc abans de morir. Aquestes memòries es divideixen en tres parts, en la primera titulada L'espill encantat evoca la seua infantesa, on ens presentarà la seua àmplia família. L'escenari és la comarca de la Segarra, sobretot Cervera i Granyena, el poble on la família va passar els anys de la Guerra Civil, és el fet que marca més decisivament  la seua vida aquells anys.

La segona part porta per títol La primavera encesa, en ella relata els seus anys d'estudiant a la Universitat de Barcelona, i posteriorment la seua estada a Madrid, on es va doctorar. Allí va ser professor ajudant d'Eugeni d'Ors i va conèixer la seua dona.

La tercera part porta per títol Diari d'Atlàntida i ens narra la seua estada de més trenta anys als Estats Units d'Amèrica, com a professor universitari, primer a la Universitat de Colgate i després a Syracuse, on el 1963 va ser nomenat director de l'Institut d'Estudis Hispànics. És aquesta la part més reeixida del llibre, assistim a les dificultats de l'arribada, als contactes amb altres professors espanyols en diferents universitats americanes, als encontres entre els intel·lectuals exiliats i els de l'interior, a la dificultat de poder tornar a Espanya, al naixement dels fills o a l'evolució dels Estats Units en aquests trenta anys.

Són particularment interessants els dos darrers capítols del llibre, on l'autor explica que li ha estat diagnosticat un càncer de ronyó i evoca els seus companys de generació desapareguts, sobretot José Agustín Goytisolo, amb qui tenia una cita pendent. Són pàgines d’una magnífica prosa, on Jaume Ferran destapa la seua vena poètica, ens ofereix moments d'intensos sentiments, i on serenament accepta que ha arribat a la recta final de la seua vida.

Pot ser l'únic retret que se li pot fer a aquest llibre és que parla en excés de si mateix, segurament es nota ací la seua faceta de poeta, però en qualsevol cas totes les vides reflecteixen el moment en què han viscut i algunes pàgines assoleixen moments de gran altura literària.

Josep Manuel San Abdón

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada