dilluns, 6 de març del 2023

REFLEXIONS SOBRE LA GUERRA

 

JOAN GARÍ. (2005) On dormen les estrelles. Edicions Bromera. Alzira.

 Joan Garí (Borriana, 1965) que fins ara havia conreat la poesia, l'article periodístic i sobretot l'assaig, ha guanyat amb aquest llibre, que és el seu debut en el camp de la novel·la, el premi de narrativa "Ciutat de València" 2004.

El tema d'On dormen les estrelles és la Guerra Civil vista a través dels ulls de Gabriel, un vell professor universitari jubilat i poeta amb diversos llibres publicats, que com a conseqüència d'aquestes activitats té un cert reconeixement social, per la qual cosa rep la visita dels joves d'una associació, Memòria i Justícia, que es dediquen a desenterrar les víctimes de la repressió franquista, que li demanen la seva col·laboració. A partir d'aquest fet, el vell professor, des del present, anirà recordant els temps de la seva infantesa quan va esclatar la guerra.

La guerra suposa per a l'infant Gabriel el pas de la infantesa a la vida adulta, descobrirà el pensament anarquista de són pare, front al conservadorisme de sa mare, veurà amb estupor els actes de saqueig dels membres de la FAI, l'impressionarà la primera visió de dos homes morts, impressió que l'acompanyarà tota la vida, o el descobriment d'un capellà amagat en un casa apartada del poble, però també descobrirà l'amor romàntic en la figura de la seva cosina Odette, o la primera aproximació al sexe d'una manera bastant brutal i compartirà amistat amb Julius, un jove voluntari de les Brigades Internacionals.

En la novel·la domina la reflexió sobre l'acció, perquè encara que Gabriel és un personatge escèptic i poc compromès, que viu la guerra com un home com tants altres als que toca viure un moment determinat de la història, la visió de la barbàrie dels fets a un i altre bàndol, li fa concloure que "la guerra és l'excusa perfecta per a l'escampament de la roïnesa moral a totes dues bandes del front", i que exhumar els cadàvers de les fosses comunes és un acte necessari per tancar les ferides de la guerra, "perquè sempre s'ha d'escarbar després d'una guerra civil per reunir germans amb germans i pares amb fills, i que puga tornar així la pols amb la pols i assecar de nou tots els llavis".

La novel·la és també una reflexió sobre el pas del temps, entre el passat i el present. Diu el personatge protagonista, que sembla que hi ha un buit, entre la guerra de la seua joventut, i el record de la guerra en la seua vellesa, són els parèntesis que encerclen la seva vida, i en el final d'aquesta, sota les estrelles, seguirà interrogant-se per què va passar tot allò.

On dormen les estrelles, malgrat la complexitat de l'estructura, està escrita amb un estil clar i efectiu,  i és una visió nova i interessant de la Guerra Civil.

Josep Manuel San Abdon

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada