dimarts, 18 d’abril del 2023

UNA ESTADA A L’ESPANYA BUIDADA

 

SERGI DURBÀ (2022). El cant de les granotes. Benicarló. Onada edicions.

 L’anomenada regió muntanyenca Celtibèrica és el nom donat a un territori d’Espanya que abasta municipis repartits entre deu províncies de cinc comunitats autònomes, que es correspon a grans trets amb el Sistema Ibèric. A causa de la seua escassa densitat de població, també se l’anomena Lapònia del Sud o Lapònia espanyola.

Sergi Durbà, professor de secundària, l’any 2020 va deixar temporalment la seua feina i va marxar uns mesos a viure a un dels poblets d’aquest territori, que ell ha volgut que reste en l’anonimat, però que es fàcil detectar per la toponímia a la que fa referència. Durant aquest temps va escriure un dietari on expressava els seus sentiments davant la nova situació en què es trobava, que li va valdre guanyar el 17è Premi de Narrativa Vila d’Almassora.

El dietari abasta les quatre estacions de l’any, cada entrada porta un títol sobre el tema de que tracta i a partir d’ací va desenvolupant les seues impressions sobre les qüestions que li van cridant l’atenció. El setembre de 2020 comença la nova vida amb l’arribada al poble, amb la curiositat que desperten en els veïns la presència de nous habitants forasters. Gel i Fred són dos de les entrades d’aquesta estació en què veiem la preocupació davant d’aquests fenòmens meteorològics.

L’apartat dedicat a l’hivern és el més extens, porta el significatiu subtítol de temps aturat. En ell l’autor ens anirà referint l’experiència d’aquests mesos en un xicotet poble de temperatures sovint de molts graus sota zero; les nevades, l’aigua que es congela a les canonades, el treball de fer llenya per a la llar...tot i que sempre hi ha qui diu que per a fred el que feia abans.

L’autor sovint es sent fascinat pel seu entorn, tant diferent del de l’espai mediterrani d’on ve. El goig de veure el cel estelat, impossible d’observar en les ciutats, el mar de neu, el respirar l’aire pur del bosc, la presència de la fauna en llibertat pel camp, el gaudi de passejar vora un rierol.

Capítol a part mereix la relació amb la gent del poble, sempre disposats a ajudar-te guardant un cert distanciament, però al mateix temps sempre al corrent del que fas. El bar és l’autèntic centre de la vida social. Particularment entranyable és la seua relació amb un home ja molt gran que tots els dies veu assegut al sol, amb qui li costa entrar en relació però quan ho aconsegueix manté amb ell interessants converses.

Però no tot és aquest goig per un paisatge idealitzat, sinó que també sap veure les dificultats de viure en aquest entorn. Els boscos en estat d’abandonament i la dificultat de poder viure de la terra de la gent que  resisteix en el territori o el terme Espanya buidada tant d’actualitat en aquests dies, però que tantes poques ajudes rep per a poder revertir la situació.

El cant de les granotes és un llibre ple de bellesa, d’emocions, amb una prosa molt rica, i amb un to sovint poètic. La seua lectura és una autèntica delícia.

Josep Manuel San Abdón

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada