dimecres, 5 d’abril del 2023

EL COMPROMÍS I EL TEMPS

 


MANEL RODRÍGUEZ – CASTELLÓ  (2003). Humus. Alzira. Edicions Bromera.

Manel Rodríguez - Castelló (Alcoi, 1958), conrea diversos gèneres literaris; la columna periodística, també la narrativa, però ha excel·lit sobretot en la poesia, on amb només vint -i- un anys va guanyar el Premi Octubre de poesia, i ha continuat després amb una fructífera producció, com el llibre que ara ens ocupa, també premiat amb el Premi "Vicent Andrés Estellés" de l'Ajuntament de Burjassot 2001.

El llibre està dividit en tres apartats, el primer Camps de l'extermini (Cantata per la ciutat futura), és un conjunt de poemes en què a la manera d'una gran cantata pretén denunciar els horrors de les guerres i els abusos dels poderosos. Es fa referència a l'horror en general, però també a horrors concrets, com els camps de extermini nazis: "Camps de l'extermini, camps de desolació i quimera/ El cavall de la mort trepitjava el cor d'Europa/ i emmetzinaven les serps tota la terra!" o l'assetjament a la ciutat de Sarajevo: "amarga mort d'Europa a Sarajevo". El poeta ens presenta un paisatge on només quedarà la fam i la mort. Les causes d'aquests horrors es deuen a l'ambició desmesurada dels poderosos i el poeta es pregunta en el poema Recitatiu segon si els poderosos no podien compartir tot allò que tenien i no quedar-s'ho per a ells tots sols, ja que és impossible gaudir de la natura destruïda. En el poema Cor cinqué reflecteix, en uns versos importants, la destrucció total, de la memòria i de qualsevol signe de bellesa. En el poema final d'aquest apartat Coda, expressa l'esperança de que almenys enmig de tanta destrucció es puga conservar l'alimara de l'amor i la memòria per a poder bastir la ciutat futura.

En els altres dos apartats que completen el llibre, titulats Ucronies i Insistències en la llum, es reflexiona sobre la poesia. En el poema Ofice(suite), se'ns diu que escriure és recuperar el temps dels morts, és a dir conservar la memòria, recuperar l'oblit, per a abolir la imminència de convertir-nos en res. La poesia és una manera de buscar la llum entre les tenebres, serveix per a fugir de la mort i per a omplir els espais infèrtils del temps.

En Insistències en la llum, dominen les descripcions d'espais estiuencs, lluminosos, bells, que inspiren la poesia i acaba amb el poema Marea de la llum, on es conclou, com altres importants poetes, que la poesia és paraula en el temps: "En les platges del temps/ on lluu l'oblit i la memòria/ la marea de la llum/ ha deixat unes paraules/ dibuixades en l'arena."

Humus és un llibre excel·lent, on per una banda ens trobem amb una poesia compromesa, tant necessària en aquests temps, i per una altra amb l'eterna reflexió sobre el fet poètic, que tant preocupa els poetes.

Josep Manuel San Abdon

 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada