dimarts, 28 de juny del 2011

Camins bíblics




MARTÍ GIRONELL. L'arqueòleg. Barcelona. Columna edicions. 2010.

 Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat i profund coneixedor de les llengües de l'Orient bíblic, va viatjar diverses vegades a Terra Santa territori pel qual sentia autèntica fascinació, volia conèixer els paisatges on es desenvolupa la Bíblia per tal d'il·lustrar-ne una edició montserratina, així com arreplegar materials per a crear un museu bíblic en el monestir. Ell mateixa ens ha deixat testimoni d'aquests viatges en dos llibres: El Sinaí. Viatge per l'Aràbia Pètria. Cercant les petjades d'Israel (1913) i Dietari per les regions de l'Iraq (1922 -23), recentment reeditat.
Un personatge amb aquestes característiques per força havia de ser atractiu per a qualsevol escriptor, i així ho ha entès Martí Gironell que novel·la un viatge realitzat pel monjo l'any 1910, que com explica en una nota al final del llibre si bé s'ajusta prou als fets reals introdueix algun element que pertany a la seua imaginació.
Bonaventura Ubach es mostra com un personatge tossut, amb unes idees molt clares del que volia aconseguir, i cap dificultat no el deté, i així en el seu viatge  haurà de travessar deserts, on es tindrà d'enfrontar amb enormes tempestes, i als perills que tot desert comporta, serà assetjat per bandits, però també per xacals i hienes, ensopegarà amb enormes traves burocràtiques, amb xeics sanguinaris, amb plagues bíbliques i amb misterioses sectes, però res no l'apartarà del camí per a assolir el seu somni.
El viatge per al monjo de Montserrat serà un camí d'aprenentatge, anirà coneixent sobre el terreny els llocs que apareixen a la Bíblia, i anirà aclarint i interpretant els misteris que la seua lectura li havien procurat com per exemple què era el mannà, l'aliment que Déu havia enviat al poble hebreu durant la travessia del desert.
El començament és impactant, i ens augura un llibre d'aventures trepidant, però a partir del segon capítol, la narració adquireix un aire narratiu més reposat amb l'estructura de dietari que agafa, tanmateix la tensió del interès de la lectura no decau en cap moment. Martí Gironell amb ma d'orfebre va introduint nous personatges, llegendes, xicotetes anècdotes, que fan el llibre d'allò més atractiu.
L’arqueòleg ens transporta a uns temps en què l’aventura encara era possible, tot narrat amb un estil àgil, clar i que per tot això la converteix en una lectura força recomanable.
Josep Manuel San Abdón


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada