dimarts, 8 de novembre del 2022

ELS ESDEVENIMENTS D’UN SEGLE

 



FRANCESC BODÍ (2021). L’única veritat. Gandia. Lletra impresa edicions.

La darrera novel·la de Francesc Bodí comença amb un  personatge anomenat Aurora, que poc temps després de la revolució cubana de Fidel Castro abandona l’illa amb un vaixell amb direcció a Miami. Al següent capítol trobem un altre personatge anomenat Francesc d’Assís en el moment en que decideix agafar el camí cap a Alcoi i pren la decisió que a partir d’aleshores serà el coronel Martí. Què uneix un personatge i l’altre? que tots dos comparteixen el cognom i els separa prop d’un segle de distància en el temps.

Francesc d’Assís és un xiquet que creix en el convent dels franciscans de Volves, espai mític en algunes novel·les de Bodí situat prop d’Alcoi. Viu en primera persona els conflictes originats per la guerres carlistes en què el convent és assetjat pels liberals i ha de fugir en companyia del germà Bernat que el portarà per un periple que passarà per Reus, Tortosa, Morella, La Todolella o Benicarló, es vorà implicat de ple en el conflicte i acabarà sent home de confiança de Ramon Cabrera, conegut també amb el sobrenom de El Tigre del Maestrat.

En la novel·la trobem un Ramon Cabrera que ha perdut el caràcter mític que l’acompanya en altres novel·les inspirades en les guerres carlistes. Ací el trobem en un primer moment, tot i que no creu en la victòria militar del nou pretenent Carlos VI, organitzant la guerrilla i posteriorment quan ja ha abandonat la direcció del moviment carlí, vivint a Wentworth, prop de Londres on s’havia casat amb Marianne Catherine Richards, una acabalada dama anglesa, amb qui formarà família i viurà la darrera part de la seua vida. El coronel Martí el visitarà en alguna ocasió i es convertirà en el seu confident.

Una vegada acabat aquest conflicte el coronel Martí, que ha fet fortuna, torna a  Alcoi per instal·lar-se definitivament. A partir dels seus negocis anirem veient l’evolució de la societat del seu temps, primer organitza un servei de transport amb diligències, després invertirà en el tren. La seua tasca serà continuada per altres membres de la seua nissaga, i d’aquesta manera ens trobarem amb altres conflictes que li donen cos a la novel·la, paral·lelament al discórrer de la història, des de la guerra civil de 1936 a la revolució cubana.

La narració de la novel·la no segueix un orde estrictament cronològic, passat, present i futur dialoguen de forma permanent, d’aquesta manera trobem que un personatge que té una breu aparició en un moment determinat, després adquireix un enorme protagonisme. Podríem dir que dintre de la novel·la hi ha una gran quantitat de subtrames, el fil principal de la història està poblat d’altres històries que es van completant les unes a les altres. La novel·la està narrada amb un estil molt àgil necessari per a encabir un període de més de cent anys que se’ns vol explicar.

La nissaga del coronel Martí es vorà amenaçada per conflictes entre germans, per grans odis que mai no es superaran, però també hi ha altres germans units per fils invisibles. El personatge que hem vist al començament, Aurora tornarà a agafar força en la part final de la novel·la tractant d’esbrinar l’autèntica veritat de la nissaga, de la qual ella també en forma part, d’ací el títol del llibre.

L’única veritat és una novel·la molt ambiciosa, amb prop de nou - centes pàgines, que alguns moments ens recorda la novel·la realista del segle XIX, però també ens remet a l’anomenat realisme màgic dels escriptors sud-americans, amb episodis com el de la dona serp,  el poder visionari d’un ull de cristall, la monja que levita, o els dos germans que moren el mateix dia. Una novel·la que atrapa el lector des del primer moment i el fa gaudir del plaer de la lectura.

Josep Manuel San Abdón

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada