dimecres, 12 d’agost del 2015

RECORD D’ALFRED GINER SOROLLA, POETA I CIENTÍFIC

L'any 2002 Alfred Giner Sorolla va ser homenatjat a Benicarló per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià. En la fotografia amb Jaume Pérez Montaner. Foto: Vicent Ferrer.

Enguany és el desé aniversari de la mort d’Alfred Giner Sorolla (Vinaròs, 1919 – 2005), un bon moment per a recordar-ne obra. Va ser un científic d’una importància extraordinària que va dedicar la seua vida professional a la recerca oncològica en universitats i centres de Nova York, Cambridge i Florida.
Però, en aquest article voldríem parlar del Giner Sorolla poeta, que potser ha quedat eclipsat pel seu extraordinari treball científic. També ha contribuït a l’escàs coneixement de la seua obra el fet d’haver estat publicada al seu poble per una editorial sense distribució comercial. La seua obra poètica consta de tres llibres Dol duen les flames, Amunt i Avall i Galàxies. Va començar a escriure en un temps, anys 40 i 50 del segle passat, en què predominava quasi exclusivament un tipus de poesia jocfloralesca. Els seus versos són una magnífica mostra de poesia civil de gran volada, que mereix un lloc d’honor al costat d’altres poetes de la seua generació, com Joan Fuster, V. Andrés Estellés, Maria Beneyto i Joan Valls. Però, està absent de la major part de les antologies de l’època. (Els professors Lluís Messeguer, Manel Garcia Grau i jo mateix hem publicat estudis sobre la seua obra.)
Quatre són els gran temes de la seua poesia: la Guerra Civil, la natura, l’espai i el sentit de l’existència de l’ésser humà. La Guerra Civil és el tema central del seu primer llibre, Dol duen les flames. Comença a escriure’l durant el conflicte bèl·lic impulsat pels horrors de la guerra i la mort d’un amic de divuit anys. Aquest llibre constitueix un exemple magnífic de poesia cívica, un cant contra la violència, la desraó i els enfrontaments fratricides, però és també un exemple de llenguatge acurat i de coneixement de la tradició clàssica.
El tema de la natura apareix sobretot en els llibres Amunt i Avall i Galàxies. En el primer es presenta un punt idealitzada, amb uns poemes d’una extraordinària senzillesa. En el segon apareix una preocupació per la seua destrucció. Sis són els espais on es desenvolupa el món poètic d’Alfred Giner Sorolla: Vinaròs, el Maestrat, els Països Catalans, la mar Mediterrània, els Estats Units i l’Univers. En els quatre primers, el poeta manifesta el seu amor per aquest territori. Pel que fa als Estats Units es mostra crític amb el capitalisme americà. Respecte de l’Univers es sent molt atret per la carrera espacial, però també manifesta que forma part de la matèria que constitueix  l’univers, i això ens porta al quart dels temes, la reflexió sobre la existència de l’ésser humà sobre la terra, presenta el conflicte entre la raó i el sentiment, la ciència no li dóna resposta a l’enigma de la vida i es rebel·la davant la finitud de l’existència.
Aprofitant el desé aniversari del seu traspàs, seria un bon moment per a que alguna editorial professional o alguna institució valenciana, s’ocuparà de fer una bona edició de la seua obra poètica completa.
Josep Manuel San Abdón



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada