dilluns, 27 de febrer del 2023

LA POESIA, EL VI I LA VIDA

 


 

ELIES BARBERÀ(2003). Mata-rates (i altres vicis). Ed. 3i4. València.

Elies Barberà va guanyar amb aquest llibre la XXII edició del Premi Senyoriu d'Ausiàs March. El llibre comença amb un poema, Manual d'instruccions, que és tota una declaració de principis, se'ns convida a llegir els versos per la nit, "car estan escrits de nit, els meus versos./ Escrits per la nit, i per a la nit." I segurament hem d'entendre la nit com a moment fosc de la vida, però també com a moment propici per a la reflexió. Acaba aquest primer poema amb una invitació a beure vi, el vi de la poesia, però també el vi com a beguda, que serà present al llarg de tot el poemari, com a font de plaer, però sobretot com a remeier de les penes de l'amor.

Després d'aquest poema inicial comença el primer gran apartat del llibre, el que porta per títol Mata-rates, està format per llargs poemes narratius, que contenen petites històries d'amor, la primera és aliena al subjecte poètic, el protagonista és Mickey Mouse, Dissortat Mickey Mouse és un poema anti-Disney, el famós ratolí, abandonat per la seua estimada, passeja com un "fantasma amb gavardina" i després de matar les seues penes amb whiskys, acabarà la nit amb una "rata-dona de neó".

A continuació el subjecte poètic inicia un seguit de poemes en què s'adreça a la seua estimada que l'ha abandonat. En el poema Lliure, diu que ha esdevingut lliure, però aquesta llibertat és pobra i dissortada sense ella. En poemes successius deambula pels carrers com un fantasma, o troba la seua casa freda, perquè ella no hi és, o fins i tot considera les seues mans inútils ja que no li pot fer carícies, però sobretot és present la beguda i la nit, que es mouen en un espai concret, la ciutat d'Alcoi i els seus bars, als que es ret homenatge, Alcoi moon love es titula un dels poemes. Acaba aquest primer apartat amb el poema Autumn leaves en què utilitza la ironia per a parlar de la seua situació de malalt d'amor.

El segon gran apartat del llibre porta per títol Altres vicis, i en ell el subjecte poètic utilitza principalment la primera persona, es manifesta perdut pel món, literalment als llimbs, al poema Llimbs, o es compara amb personatges de la mitologia clàssica en les seues desgràcies amoroses al poema Càntic de Dionís. Fins i tot teoritza sobre l'amor, a Funambulisme sobre un cos de llum, diu que l'amor és caminar com un funàmbul per la punta d'una navalla; també lluita contra el record, però el filòsof David Hume li diu: "les mosses del record/ perduraran indencentment", al poema Una cervesa amb David Hume. I continua la presència de la imatge de la beguda, a Els anys de Liszt, una borratxera ajuda a superar la por de la pàgina en blanc, i a Revetla recorda la seua primera visió del món, quan va nàixer la família brindava amb cava i cantava pel seu naixement.

La tercera part del llibre Coda, consta únicament de dos poemes, el segon dels quals porta el significatiu títol de Comiat, i com en el primer torna a establir un paral·lelisme entre la poesia i la beguda: "arriba l'hora de marxar/ i de tancar el llibre, tros de vida escrita/(...)/ alegrem-nos, doncs,/ perquè hem begut molt, amics/hem begut molt, i bé."

No ens queda, doncs, més que encetar una botella de bon vi i brindar per aquest llibre de poemes d'excel·lent qualitat, dur, escrit sense concessions i que explora els sentiments ocasionats pels amors perduts.

Josep Manuel San Abdón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada