Miquel Àngel Baila
Pallarés, va nàixer a Vinaròs i és professor del Departament de Geografia de la
Universitat de València. És autor d’una àmplia bibliografia sobre temes del
nostre territori, i recentment ha publicat el seu darrer llibre: Los consulados de Vinaròs i Benicarló (1740
– 1940), (Onada Edicions), on se’ns explica que durant aquests dos cents
anys les dues ciutats del Baix Maestrat van tindre representacions consulars de
diversos països europeus i americans. Per parlar del tema vam tindre amb ell la
següent conversa.
-
A què es déu la presència de tants consolats a Vinaròs i Benicarló durant
tants anys?
Es déu a què Benicarló i Vinaròs, històricament, van tindre una gran
importància comercial, i en conseqüència els consolats són una expressió
d’aquesta importància. I, a més, també de la internacionalització de l’economia
marítima del Baix Maestrat.
-
L’anomenat vi “Carlón” sembla que tenia un cert renom internacional, era com una denominació d’origen,
com expliques en el llibre.
Sí, efectivament. Però voldria fer una matisació. Segons la documentació
que he consultat, en Europa, la denominació d’origen, per dir-ho així, entre
cometes, era Benicarló, no apareixia Carlón en cap lloc. Això de Carlón apareix
en Amèrica, concretament en Sud-Amèrica, fa la impressió que va ser algun
argentí, no sabem si vingut des d’Espanya, qui va encunyar aquesta denominació.
El vi “Carlón”, és conegut com a tal, sobretot a Argentina i Uruguai, són els
dos països de Sud-Amèrica que van tindre una relació més estreta amb el
Maestrat.
-
Aquests consolats en algun moment van assolir tanta importància que eren
les úniques legacions entre València i Tarragona.
Quan consultes a un determinat país quantes legacions hi havia i en quines
ciutats estaven, la majoria eren litorals, perquè els consolats als segles
XVIII i XIX estaven, la majoria, en poblacions litorals. Llavors, te n’adones,
efectivament, que entre Tarragona i València, apareixien només Vinaròs i
Benicarló. Castelló de la Plana, per exemple, no va començar a tindre consolats
fins a finals del segle XIX, coincidint amb la construcció del port. A Tortosa
va hi haure algun consolat i puntualment en Sant Carles de la Ràpita.
-
La nova dinastia borbònica va tindre molt a vore amb la implantació
d’aquestes legacions?
La cronologia aquesta de 1740 és perquè amb la nova dinastia borbònica es
reorganitza gairebé tot, i també la xarxa consular en Espanya. I efectivament,
és a partir de 1740 quan s’instal·len els primers consolats. De fet no són
exactament els primers, perquè jo explico en el llibre que a Vinaròs tenim
documentat la presència d’un consolat de França des de finals del segle XVI i
que va tindre continuïtat en el XVII, però segurament devia ser pràcticament
l’únic, podia haver, tal vegada, una representació de Gènova i poca cosa més.
Això està documentat, però quedava fora de la cronologia del treball i no vaig
insistir massa. Però és a partir de l’any 1740 quan es concreta aquesta
reorganització i fa que comencen a aparèixer aquestes representacions consulars
a Benicarló i Vinaròs.
-
En la segona meitat del segle XVIII i la primera dècada del segle XIX, els
cònsols van ser quasi sempre estrangers. Però això després va canviar. En
general, quines característiques tenien
aquests cònsols?
En el llibre, si se mira en un dels annexes on estan tots els noms, es pot
comprovar a través dels cognoms que la majoria, en la primera etapa dels segle
XVIII i principis dels segle XIX, eren estrangers. Bé, arriba un punt en què ja
no són estrangers, els White, els MacDonnell o els O’Connor, arriba un moment
en què es naturalitzen. Però si ho mesurem mirant els cognoms, podem vore que
la majoria eren estrangers. Això ja en el segle XIX es va diluint, no va
desapareixent, ni molt menys, però ja es va compensant amb autòctons que prenen
aquestes representacions consulars.
-
Que solien ser gent adinerada, amb moltes propietats.
Sí, eren una elit econòmica i social, que veuen que la manera més probable
de fer més diners és a través del comerç. Del comerç marítim, fonamentalment, i
aleshores coincidint que estaven entre la gent més adinerada, també com a
propietaris, perquè a banda de què foren una burgesia comercial, podien ser al
mateix temps una burgesia terratinent, perquè compren terres, i també
propietats urbanes. És una elit econòmica i social, i molt endogàmica, i això he
tingut oportunitat de documentar-lo i comprovar-lo, es casaven entre ells,
entre els grups econòmics. Això passa molt clarament en els segles XVIII i XIX,
a partir de la segona meitat del XIX es va diluint. Fins i tot en algunes
ocasions, que quan ho he pogut ho he assenyalat, hi havia endogàmia biològica,
es casaven cosins germans entre ells.
-
Alguns van acabar dedicant-se a la política i tenint molta influència.
La seua presència en política es veu molt clarament amb la irrupció del
capitalisme. Dins del llibre es veu més en el que és la segona etapa. La segona
etapa és després de la Guerra del Francès, amb l’aparició del sistema
capitalista després dels anys 30 i 40, en aquest moment entren en política
molts d’ells, i són des de regidors en els ajuntaments de Benicarló i Vinaròs,
alcaldes, diputats provincials i algun diputat al Congrés. Això obeiria a un
interès propi i de classe per a defensar el seus interessos.
-
A part del vi i de les dogues s’exportaven o importaven altres productes?
L’exportació del vi és el més important. Les dogues venen a continuació.
Són els dos productes que jo he volgut comentar i remarcar al principi del
llibre. Sí que hi havia altres productes, ho estic investigant en aquests
moments en relació al port de Vinaròs concretament, des de blat que venia de
Rúsia, ja en el segle XIX, o ja entrant en el segle XX, els adobs químics que
venien de diferents països, o per exemple el sofre que venia principalment
d’Itàlia.
-
Poc després d’acabada la Guerra Civil es van tancar les poques legacions
que quedaven. A què es va deure?
Te a vore amb la pròpia crisi del comerç marítim en Vinaròs i Benicarló. El
complex marítim entra en crisi, perquè entra en crisi el complex relacionat amb
el vi, això comença a partir de l’any 1903. Entra en una crisi podríem dir que
conjuntural, ja en la última dècada del segle XIX quan acaba l’acord comercial
amb França a partir de 1891, i després la crisi es converteix en estructural a
partir de 1903 amb l’aparició de la fil·loxera, en què es van arrancar totes
les vinyes directament i no es van replantar. En altres zones de l’interior, sí
que van hi haure replantacions amb vinya americana, però al litoral no. Per
tant en aquest moment entra en crisi aquest model que girava entorn del vi. En
el primer terç del segle XX van desapareixent els primers consolats, en queden
alguns, però jo he pogut datar, consultant el BO, que es tanquen ja en els
primers anys del franquisme.
-
I per acabar. Ara que tant es parla de vacunes, expliques que un d’aquests
cònsols, Antonio Ayguals, vicecònsol de Suècia a Vinaròs, va introduir en la
comarca, l’any 1801 la inoculació de la vacuna per combatre la verola, que com
recordes en el llibre, Edward Jenner havia fet la inoculació l’any 1796. Per
tant Antonio Ayguals, era un il·lustrat ben avançat.
He volgut, en la mesura que he trobat coses, caracteritzar-los com a
persones, diguem-ne innovadores o interessades en les novetats, per exemple en el
cas de Boyer, de Benicarló que va ser l’introductor de l’esperanto en el
Maestrat. I en el cas d’Ayguals, que tu nombres, de principis del segle XIX,
efectivament, va introduir la vacuna de la verola, que feia pocs anys que
Jenner havia descobert, l’estava experimentant i tenia molts problemes de
contestació, i això l’identifica com un personatge il·lustrat interessat en les
innovacions.
Josep Manuel
San Abdón
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada