dimarts, 16 d’octubre del 2018

SOBRE LA POSTVERITAT



JOAN GARCIA DEL MURO SOLANS (2018). Good bye, veritat. Una aproximació a la postveritat. Lleida. Pagès editors.
Joan Garcia del Muro Solans és catedràtic de filosofia a l’Institut Obert de Catalunya i professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. Amb aquest llibre va guanyar el 34è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2017 de Lleida.
Una de les característiques dels temps actuals és la presentació d’històries ben construïdes que ens sedueixen emocionalment i malgrat que es puga demostrar de manera científica i racional que són falses, la gent està disposada a deixar-se enganyar. La cosa es converteix en molt greu quan del terreny comercial es passa al polític, ja que no ens juguem només un grapat de diners, sinó l’essència de la democràcia. Això és el que ens vol demostrar Joan Garcia del Muro en aquest llibre.
L’autor en la introducció es mostra crític amb els filòsofs anomenats postmoderns, que en el darrer terç del segle XX es van dedicar a celebrar l’adéu a la veritat, ja que pensaven que així s’acabava amb les velles temptacions dogmàtiques. Com a conseqüència s’ha arribat al desprestigi del pensament racional, al relativisme radical, a l’emotivisme i al pragmatisme. D’aquesta manera ha cobrat molta actualitat el tema postveritat, en què la veritat no depèn ja dels fets, sinó que està en funció de l’interès de cadascú. Veritat és allò que ens interessa que siga veritat.
L’autor ens diu que la diferència entre veritat i mentida és una qüestió d’èxit i de poder. Assolirà la veritat aquell que la puga imposar. Per tant la veritat és una construcció del poder.
Uns dels fenòmens que tenen lloc avui en dia és la que titula l’autor en un dels capítols del llibre com a suspensió voluntària de la incredulitat. Quan es construeix una bona història, que encaixe en la nostra visió del món, cosa que no sempre passa amb la realitat real, ens la creurem encara que no siga vertadera. I com més ficat estigues en la teua bombolla, més fàcilment t’empassaràs la versió de la realitat manipulada. Això afavoreix la puixança de polítics autoritaris.
El llibre dedica també algun capítol a parlar d’Internet i de les xarxes socials. Internet que en principi havia de ser una finestra oberta al món s’ha convertit en un espai tancat que nosaltres ens anem construint inconscientment, que en lloc d’estimular el diàleg, ha afavorit l’aïllament intel·lectual. Evidentment això també és un perill per a la democràcia, ja que el pensament crític és la millor garantia de defensa contra l’adoctrinament, la superstició i el fanatisme.
L’autor s’ocupa de l’afebliment que ha sofert la filosofia com a conseqüència del pensament postmodern. L’intent de fugir dels totalitarismes clàssics ens apropa perillosament a una situació que podríem anomenar com a totalitarisme banal.
Aquesta indefinició ideològica ha fet que en els darrers anys el discurs polític es dedique cada vegada més a apel·lar a les emocions i a la part irracional de l’electorat. Com que no hi ha ideologia no es pot realitzar una crítica ideològica, i així aconsegueixen blindar-se a qualsevol crítica basada en arguments.
Aquests són alguns dels temes dels que Joan Garcia del Muro ens parla en el seu llibre, per a mostrar-nos els mecanismes que s’utilizen per a estendre allò que anomenem postveritat, il·lustrat amb molts exemples de l’actualitat.
La conclusió a la que arriba és prou preocupant, la veritat del discurs depèn de que tingues prou poder per a imposar-la. D’aquesta manera l’adéu a la veritat, ha sotmès encara més aquells que en teoria havia d’alliberar.
Good bye, veritat. Una aproximació a la postveritat, és un llibre imprescindible per a conèixer com ens manipulen tots els poders, i que ens pot ajudar a enfrontar-nos, críticament a aquells que tracten d’enganyar-nos. És una lectura necessària.
Josep Manuel San Abdón



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada