divendres, 13 d’abril del 2018

OPERAR EL CERVELL



Henry Marsh. (2016) Ante todo no hagas daño. Barcelona. Editorial Salamandra.
Henry March és un prestigiós neurocirurgià que treballa en el St. George’s Hospital de Londres. En aquest llibre ens exposa la seua experiència com a metge en una de les especialitats més complicades.
Ante todo no hagas daño és una autobiografia, però també una confessió o reflexió sobre l’ofici de metge. Henry Marsh arriba a aquesta professió després de fer estudis de Ciències Polítiques, Filosofia i Economia en la Universitat d’Oxford, fins que finalment es va decidir a estudiar Medicina en el Royal Free Hospital de Londres. La professió no l’acabava d’omplir del tot, fins que un dia, mentre estava de metge resident va poder observar una operació de cirurgia del cervell i llavors va trobar el seu camí.
El llibre està dividit en vint-i-cinc capítols la major part dels quals porta per títol el nom d’una malaltia localitzada en el cervell, generalment relacionada amb tumors de diversos tipus o en les comunicacions dels vasos sanguinis. Normalment es comença amb la definició de la malaltia i a continuació ens explica un cas en el que ell va intervenir. Són petites històries en què l’autor ens explica les dificultats que comporta l’operació i les seues reflexions al respecte.
És un tòpic del camp de la Medicina dir que qualsevol operació sempre suposa un risc, però en la cirurgia del cervell, el tòpic es ben real. De la perícia del metge depèn que un pacient recupere la salut o es quede cec o en una cadira de rodes per sempre. Henry Marsh ens explica els seus èxits, però també els seus fracassos i les errades que ha comés al llarg de la seua carrera. I reflexiona sobre tot això.
Una preocupació és com enfrontar-se al malalt i a la família, com contar-li els riscos que correrà. Com transmetre-li confiança, però al mateix temps que sàpiga que ell no és infal·lible. Com poder contestar unes preguntes de les que ell mateix ignora les respostes. Com fer front a les pressions de la família del pacient i que puguen comprendre, per exemple, que fer una cirurgia a un malalt sense solució únicament servirà per a perllongar el seu sofriment unes setmanes més. Aquestes reflexions ocupen una bona part del llibre, en què ens mostra les seues pors, els seus dubtes, els seus conflictes ètics i no escatima crítiques a la seua pràctica professional, quan creu que en un moment donat no va estar encertat.
Ocupa un espai destacat en el llibre el paper del metges residents en formació en el seu equip. Acostuma a ser rigorós amb ells, tot i que a vegades dubta si els ha de deixar més responsabilitats de les que els deixa. Ja que com a veterà ja al final de la seua carrera, sap que els joves pensen que en saben molt, però ell recorda que els seus principals errors els va cometre precisament quan era un jove amb poca experiència.
També trobem Henry Marsh com a pacient, ja que pateix dos despreniments de retina i la ruptura d’una cama. Això el fa reflexionar sobre la visió de la medicina des d’un altre costat. També la veu com a familiar de la seua mare malalta, la mor de la qual suposa un dels moments més emotius del llibre.
L’autor critica sovint el sistema de salut britànic, i al, segons ell, excés de burocràcia  i als límits pressupostaris amb que els sanitaris s’han d’enfrontar contínuament.
Ante todo no hagas daño és un llibre de contingut molt dur per les malalties que apareixen, per les operacions a que assistim, encara que no tenim les imatges, que ens posen de relleu la fragilitat a la que estem sotmesos els sers humans. Tot i això la lectura és apassionant. Està molt ben narrat i es nota la formació filosòfica de l’autor. A més, malgrat tot, en algun moment hi ha la discreta presència del típic humor anglès.
Josep Manuel San Abdón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada