dissabte, 24 de maig del 2014

CASTOR: UNA HISTÒRIA D'INTERESOS I IRREGULARITATS



 JORDI MARSAL. Castor: la bombolla sísmica. Barcelona. Edicions Saldonar 2014

La jove editorial Saldonar ha llançat una col·lecció de llibres d’actualitat anomenada “Periodistes”, escrits per membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils, tenen com a propòsit escriure sobre temes silenciats o poc tractats en els mitjans de comunicació. Aquest és el segon llibre de la col·lecció.
El projecte va començar a gestar-se l’any 1994, quan un enginyer que havia treballat en el jaciment de petroli d’Amposta va pensar de donar-hi una altra utilitat emmagatzemant gas, per això es va constituir una estructura empresarial bàsica amb una empresa canadenca per a començar a demanar autoritzacions. Posteriorment, s’afegiren altres empreses més poderoses al projecte fins a constituir-se l’any 1998 Escal UGS. Després d’algunes dificultats per a obtenir els permisos, l’any 2002, amb Rodrigo Rato com a ministre d’Economia, s’inclou el projecte Castor en la planificació estratègica d’instal·lacions gasistes  fins el 2008. Als canadencs, se’ls suggereix que per a facilitar les relacions amb el govern, s’afegisca a la societat una empresa espanyola, així és com  entra en escena ACS, la corporació presidida per Florentino Pérez, que al final acabaria sent-ne el soci majoritari.
A partir d’aquest moment, comencen a succeir-se una sèrie d’esdeveniments, que els terratrèmols dels passats mesos de setembre i octubre han acabat desemmascarant, tal com diu l’autor de llibre, “un cúmul de despropòsits, fruit d’un intricat joc d’interessos”.
Llegint el llibre ens assabentarem com Mariano Suñer, un matí d’agost de 2007, en comprar un diari de Castelló, va veure com la planta terrestre del magatzem de gas submarí estava situada tot just damunt de la seua finca. Podrem saber el paper jugat pel secretari general d’Indústria del govern de Zapatero, Ignasi Nieto. Com Florentino Pérez ha sabut moure els fils, manejant els ministres de tots els governs, i arribar a signar un contracte en què passe el que passe, sempre surt guanyant.
També coneixerem la personalitat de Recaredo del Potro, president de la companyia Escal UGS des de 2005, que ha estat la cara amable de l’empresa i que sap moure’s pels ministeris de Madrid com per casa. Podrem llegir la lluita del poble d’Alcanar des del primer moment contra el projecte, però també la bona acollida del poble de Vinaròs, que va veure en el Castor l’arribada d’una autèntica pluja de milions. Així mateix, coneixerem la opinió d’uns quants experts que denuncien les irregularitats tècniques que s’han produït en la posada en marxa d’aquest projecte.
El llibre està escrit amb una gran agilitat, malgrat la gran quantitat d’informació que conté; el relat es va seguint amb un interès creixent i posa al descobert la gran quantitat de tripijocs que els poderosos i els governs sovint porten a terme a esquenes dels ciutadans.
Josep Manuel San Abdon


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada